Węgry

NOCLEGI I KEMPINGI
Większość turystów zatrzymuje się w kwaterach prywatnych (szukaj napisu „Zimmer frei”), załatwianych przez biura turystyczne. O jedynki jest dość trudno. Dobrze jest znaleźć sobie współspacza, gdyż w praktyce pojedynczy turysta często musi płacić za pokój 2-osobowy. Trzeba też uważać, bo agencje próbują wpychać na początek najdroższe pokoje. Najlepsze biura na prowincji to biura regionalne. Często pomagają one w rezerwacji noclegów w następnej miejscowości do której się wybierasz. Można się też dogadać z samym właścicielem, dzięki czemu nie musi się płacić agencji 20-30 % prowizji.
W niektórych miastach można trafić na tanie hotele, ale standard większości z nich nie jest zadowalający. Hoteli jest coraz więcej, ale i ceny idą w górę, więc dużo turystów wybiera schroniska. Noclegi w wielu z nich można załatwić za pośrednictwem biur Expressu, czasem też w regionalnych biurach turystycznych po przyjeździe na miejsce. Od końca VI do VIII miejsca noclegowe można znaleźć w akademikach, zamienionych na schroniska.

GASTRONOMIA
Większość potraw kuchni węgierskiej ma zabarwienie czerwone dzięki papryce, głównemu produktowi eksportowemu kraju. W restauracji (etterem) najlepiej na początek zamówić gulyasleves – pyszną i pożywną zupę gulaszową z papryką, mogącą z powodzeniem stanowić główne danie. Borjupaprikas przyrządza się z cielęciny z papryką, dodając często niewielkie kluseczki ziemniaczane. Wegetarianie mogą w większości lokali zamówić smaczny rantott sajt (ser smażony) i gombaporkolt (gulasz grzybowy). Turos taska natomiast to rodzaj słodkiej bułeczki z nadzieniem z twarogu. Ciężko jest znaleźć restaurację z autentyczną węgierską kuchnią. Unikać trzeba lokali, z których dochodzą cygańskie rytmy – to pułapki na turystów. Zwyczajowy napiwek dla kelnera wynosi 10 % rachunku, nawet jeśli jest weń wliczona opłata za obsługę (ta idzie do kieszeni szefa). Napiwek wręcza się przy płaceniu rachunku – pozostawianie go na stole uchodzi za przejaw złych manier. Cygański muzyk liczy na ok. 150 Ft od stolika, w zależności od liczby słuchaczy. Csarda to tradycyjna gospoda, bisztro – niedroga restauracja, natomiast ónkiszolgalo etterem – tania kafeteria. Poza Budapesztem karta dań w języku obcym to rzadkość, dobrze jest więc zabrać ze sobą słownik, aby uniknąć zamawiania w ciemno. Na kawę i coś słodkiego można wstąpić do cukraszdy i poszaleć za parę groszy (umiar nie zaszkodzi). Kave to kawa z ekspresu. Salatabar specjalizuje się we wszelkiego rodzaju sałatkach. Wegetarianie mogą odczuwać głód po wyjściu z węgierskiej restauracji, ale w kioskach i na targowiskach kupią najróżniejsze świeże warzywa i owoce.
Węgierskie wina cieszą się zasłużoną sławą. Najbardziej znane to Egri Bikaver („bycza krew z Egeru”) oraz białe tokaje. Narodowa specjalność to wódki owocowe (palinka), których można skosztować w większości kawiarń i barów. Węgrzy mają dobre piwa, spośród których najpopularniejszym jest dreher.

Tag: Węgry noclegi

Europa